Chudokrvnosť – anémia

Príčina – vzniká hlavne u mladých dievčat, žien v prípade nadmerných krvných strát pri menštruácii. Následkom je výrazná strata železa, ktorá chýba pri tvorbe hemoglobínu, červených krviniek.

Ďalšou príčinou môže byť tehotenstvo, pôrody, nedostatočný príjem železa v potrave, opakované a silné zápaly tela, fajčenie, nežiadúce účinky niektorých liekov.

Anémiu často spôsobujú aj rôzne straty krvi, ktoré môžu byť náhle, pomalé, chronické, ktoré dlhšiu dobu nemusia vykazovať žiadne výrazné príznaky. Organizmus si na pomalé straty dokáže nájsť vlastné adaptačné a kompenzačné mechanizmy, ako napr. uvoľnenie krvnej rezervy z niektorých orgánov,  zrýchlenie krvného obehu cez frekvenciu srdca a prehĺbeného dýchania. Ak však daný stav trvá dlhodobo a nie je správne podchytený, vznikajú nepríjemné následky.

Železo je prepravca kyslíka a súčasť červených krviniek ,rozvádza po tele kyslík a okysličuje všetky bunky v tele.

Prejavy– sú rôzne a môžu byť nebadané, zmätočné.

Zrýchlený tep, búšenie srdca, problémy s ranným vstávaním, malátnosť a spavosť počas dňa, zadýchavosť aj pri menšej námahe, časté infekcie a zápaly v tele, priebežne zvýšená teplota, bolesti hlavy, hučanie či pískanie v ušiach, závraty, oslabená zraková ostrosť, poruchy spánku, zimomrivosť, tŕpnutie prstov, nechutenstvo, nadmerná plynatosť, pálenie jazyka, zápcha. Vážnym prejavom je celková bledosť- tváre, pier, dlaní, nechtového lôžka, čierne kruhy v okolí očí.

Červené krvné farbivo (hemoglobín) tvorí podstatnú zložku červených krviniek (erytrocytov) a zodpovedá za prenos kyslíka v krvnom obehu z pľúc do všetkých tkanív a orgánov. Tým pádom okysličuje celý organizmus, kyslík, ako podstatná súčasť nášho života a prežitia.

Pomoc – pokiaľ máte vyššie uvedené príznaky a nie ste si istý, či sú spôsobené nedostatkom železa, resp. máte anémiu potvrdenú, vieme telo a jeho systémy nastaviť do rovnováhy primárnym aj sekundárnym, vysoko naturálnym a biologickým spôsobom pomocou informačných, frekvenčných a homeopatických liečiv bez nežiadúcich účinkov a kontraindikácií.

Potom už stačí len telo udržiavať v preventívnej forme 🙂